Jake glavobolje u trudnoći mogu biti znak upozorenja za komplikacije trudnoće


Jake glavobolje u trudnoći mogu biti znak upozorenja za komplikacije trudnoće

Glavobolje tijekom trudnoće su uobičajene, no nije uvijek lako razlikovati ponavljajuće, već postojeće migrene od glavobolja koje su uzrokovane komplikacijama trudnoće, ukazuje nova studija. Stoga bi liječnici s većom pozornošću trebali obrađivati trudnice s jakim glavoboljama, posebice ukoliko one imaju povišeni krvni tlak ili ako ranije nisu imale glavobolje.

Trudnice s navedenim tegobama izložene su većem riziku od preeklampsije i drugih komplikacija u trudnoći. Preeklampsija se obično javlja u drugom li trećem trimestru trudnoće, a simptomi mogu uključivati povišeni krvni tlak, glavobolje, zamagljeni vid ili bol u trbuhu. Ukoliko je preeklampsija teža, može doći do prijevremenog poroda.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 140 trudnica prosječne dobi od 29 godina. Trudnice koje su imale jake glavobolje i povišeni krvni tlak bile su izložene 17 puta većem riziku od razvoja komplikacija u trudnoći, a ako su imale samo povišeni krvni tlak njihov rizik od komplikacija u trudnoći bio je 5 puta veći.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.