Je li Alzheimerova bolest prenosiva?


Je li Alzheimerova bolest prenosiva?

Mogućnost prijenosa Alzheimerove bolesti kirurškim zahvatom ili nekim drugm medicinskim postupkom otvorena je od strane britanskih znanstvenika s University College London koji se bave proučavanjem prionskih bolesti.

Naime, oni su na temelju obdukcije osam mladih ili srednjovječnih pacijenata s prionskom bolesti kod kojih je otkriven i protein amiloid-β koji je tipičan za Alzheimerovu bolest, izrazili zabrinutost da se medicinskim ili kirurškim zahvatima, gdje se pacijentu ubrizgava ili transplantira materijal koji bi mogao sadržavati sjeme proteina amiloida ili kontaktom s kirurškim instrumentima koji su kontaminirani sjemenom navedenog proteina, mogla prenijeti i Alzheimerova bolest.

Kod navedenih osam pacijenata koji su inače imali Creutzfeldt-Jakobovu bolest, ustanovljeno je da je za razvoj patoloških obilježja Alzheimerove bolesti odgovorna terapija ljudskim hormonom rasta koji je bio kontaminiran prionima.

Ostaje otvoreno pitanje može li se i drugim putevima prijenosa priona kao što je i transfuzija krvi prenijeti Alzheimerova bolest, cerebralna amiloidna angiopatija i druge neurodegenerativne bolesti.

Inače, neka prethodna istraživanja su ustanovila da se amiloid može slično ponašati kao i prion koji je odgovoran za Creutzfeldt-Jakobovu bolest, te da se može prenijeti s čovjeka na čovjeka kontaminiranim moždanim tkivom.

Prionske bolesti su progresivni, fatalni i neizlječivi degenerativni neurološki procesi. U takve spadaju Creutzfeldt–Jakobova bolest (CJB je prototip), Gerstmann–Sträussler– Scheinkerov sindrom (GSS), fatalna insomnija (FI), varijantna CJB (vCJB) i kuru. Prionske bolesti se obično otkrivaju sporadično i rijetko se javljaju.

Izvor:
Nature

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.