Je li vaginalno pomlađivanje velika prevara?


Je li vaginalno pomlađivanje velika prevara?

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorava da usprkos rastućoj popularnosti, nema dokaza da su postupci vaginalnog pomlađivanja sigurni ili učinkoviti. Postupci pomlađivanja vagine izvode se laserima i drugim uređajima kako bi se uklonilo ili preoblikovalo vaginalno tkivo te riješila stanja i simptomi koji su povezani s menopauzom, urinarnom inkontinencijom ili seksualnom funkcijom.

FDA upozorava da su uočeni brojni slučajevi vaginalnih opeklina ili ožiljaka nakon vaginalnog pomlađivanja, kao i postproceduralna bol tijekom spolnog odnosa ili ponavljajuća ili kronična bol.

Iako neki od spomenutih uređaja koji se koriste za vaginalno pomlađivanje imaju odobrenje za primjenu kod liječenja abnormalnog ili prekanceroznog cervikalnog ili vaginalnog tkiva ili genitalnih bradavica. Njihova sigurnost i učinkovitost nije potvrđena od strane FDA u slučaju vaginalnog pomlađivanja.

Valja istaknuti da je FDA nedavno obavijestila sedam proizvođača uređaja koji se koriste za vaginalno pomlađivanje o neprimjerenom marketingu njihovih uređaja za postupke pomlađivanja vagine. Radi se o tvrtkama: Alma Lasers, BTL Estetika, BTL Industries, Cynosure, InMode, Sciton i Thermigen. 

Lažne marketinške tvrdnje o određenim postupcima ne samo da mogu dovesti do ozljeđivanja određenih osoba nego mogu neke osobe udaljiti od dokazno učinkovitih i sigurnih postupaka za njihovo liječenje.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.