Jednostavan test krvi učinkovit u otkrivanju agresivnog raka prostate


Jednostavan test krvi učinkovit u otkrivanju agresivnog raka prostate

Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici s Queen Mary University of London, pokazalo je da se pomoću novog i jednostavnog testa krvi može učinkovito i točno otkriti prisutnost agresivnog karcinoma prostate.

U kombinaciji s testom za određivanje serumskog PSA (specifičnog antigena prostate), novi test može pomoći muškarcima da izbjegnu nepotrebne i invazivne biopsije, te prekomjerno liječenje.

Novi test za otkrivanje karcinoma prostate (Parsortix® sustav - ANGLE plc) otkriva rane stanice karcinoma ili cirkulirajuće tumorske stanice (CTC), koje su napustile tumor i ušle u krvotok prije širenja po tijelu. Mjerenjem netaknutih živih stanica raka u pacijentovoj krvi dobija se preciznija dijagnoza raka prostate.

Znanstvenici su otkrili da prisutnost cirkulirajućih tumorskih stanica u uzorcima krvi prije biopsije ukazuje na prisutnost agresivnog karcinoma prostate. U kombinaciji s PSA testom, bilo je moguće predvidjeti prisutnost agresivnog karcinoma prostate s točnošću većom od 90 posto.

Rak prostate najčešći je karcinom kod muškaraca u Zapadnim zemljama, a godišnje se širom svijeta dijagnosticira 1,3 milijuna novih slučajeva. 

Izvor:
Journal of Urology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.