Jesu li ljute namirnice povezane s rizikom od demencije?


Jesu li ljute namirnice povezane s rizikom od demencije?

Istraživanje provedeno na kineskoj populaciji pronašlo je zanimljivu vezu između konzumacije čili paprika i povećanog rizika od kognitivnog opadanja. Naime, pokazalo se da redovito konzumiranje većih količina ljutih paprika može povećati rizik od slabljenja kognitivnih funkcija.

Inače, mnogi ljudi diljem svijeta dodaju ljute paprike svojim jelima kako bi poboljšali okus.

No, jesu li ljute paprike zdrave ili predstavljaju rizik za zdravlje? Jedna od najljućih paprika na svijetu, Carolina Reaper, može uzrokovati ozbiljnu, trenutačnu štetu ukoliko se konzumira u velikim količinama, dok druge blaže sorte ne predstavljaju rizik po zdravlje.

Čak su neka ranija istraživanja pokazala da je konzumiranje ljutih paprika povezano s manjim rizikom smrtnosti te povoljnim utjecajem na tjelesnu težinu i krvni tlak.

Smatra se da glavni aktivni sastojak ljutih paprika, kapsaicin, ima glavnu ulogu u potencijalnom učinku ljutih paprika na zdravlje.

Ovo istraživanje je pokazalo da su osobe koje su redovito konzumirale više od 50 grama ljutih paprika dnevno, imale gotovo dva puta veći rizik od kognitivnog propadanja.

Izvor:
Nutrients

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.