Još se ne može sa sigurnošću procijeniti kakav će intenzitet gripe biti ove sezone


Još se ne može sa sigurnošću procijeniti kakav će intenzitet gripe biti ove sezone

Prema podacima Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) trenutno u Republici Hrvatskoj ima 612 oboljelih od gripe. Gripa je prisutna u svim dijelovima zemlje, a dva su bolesnika nažalost umrla.

Ove zime gripa se javila koncem prosinca prošle godine. Laboratorij Nacionalnog centra za influenzu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo obavještava na temelju nalaza pretraga uzoraka uzetih od bolesnika da je u opticaju našao gotovo samo virus gripe A/H1N1/ koji je 2009/10 izazvao pandemiju gripe. (A/H1N1pdm2009). Nađen je samo jedan soj virusa A/H3N2/ na samom početku sezone.

Prema riječima dr. Borislava Aleraja iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a iz ovog za gripu još uvijek malog broja zabilježenih bolesnika (oboljeli se kod nas obično broje u desetima tisuća koji puta i preko sto tisuća), ne može se sigurno procijeniti kakav će intenzitet gripe biti ove sezone tijekom dva do tri mjeseca koliko val gripe kod nas obično potraje. U svakom slučaju, iskustvo upućuje da će u slijedećima tjednima intenzitet obolijevanja od gripe najvjerojatnije znatno rasti.

Isto tako dr. Aleraj je istaknuo da je za ovu zimsku sezonu predviđena mogućnost pojave dva soja virusa gripe A: A/H3N2/ i A/H1N1/pandemijski te virusa gripe B, što je i zabilježeno u nekim europskima zemljama, pa postoji vjerojatnost da tako bude i kod nas, iako se nekih godina ne nađu svi nego samo neki od predviđenih virusnih sojeva, što je vjerojatno odraz trenutnog stanja imunosti među ljudima. Takvoj je prognozi prilagođeno i ovosezonsko cjepivo koje zaštićuje od sva tri predviđena virusa, što znači i od pandemijske gripe u žargonu zvane i svinjska gripa.

Obzirom da se pokazalo da je ove sezone i kod nas ponovo, prema očekivanju, prisutan pandemijski virus A/H1N1/ vrijedi se podsjetiti na iskustva iz prethodne sezone, i može se pretpostaviti da će bolesnici kojima taj soj virusa prouzroči gripu ove godine, biti u podjednakom položaju.

Stoga se učinak gripe i ove godine pojačano prati od strane Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a  dnevnim izvješćivanjem o novoprimljenim bolesnicima na odjele intenzivne njege naših bolnica zbog teške bolesti pod slikom gripe te o umrlima od gripe (naravno puna se pozornost posvećuje i liječenju gripe). Za sada je dnevni broj primljenih u jedinice intenzivnog liječenja malen i bez znakova porasta, dnevno, prosječno jedan bolesnik u cijeloj zemlji. O razvoju epidemije i brojnosti gripe ove godine kao i o eventualnim promjenama u slici i ćudi  bolesti, epidemiološka služba će kao i uvijek obavjestiti  javnost.

U međuvremenu iako to za nekoga može biti već prekasno jer je gripa stigla,  vrijedi napomenuti da se obzirom na moguće trajanje vala gripe od oko dva do tri mjeseca, još uvijek može cijepiti, pa se o tome valja savjetovati s liječnikom. 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.