Kalcifikacije arterija dojke potencijalni marker za kardiovaskularnu bolest u žena


Kalcifikacije arterija dojke potencijalni marker za kardiovaskularnu bolest u žena

Kalcifikacije arterija dojke koje se često mogu uočiti tijekom mamografije trebalo bi uzeti u obzir kao čimbenik rizika za koronarnu arterijsku bolest u žena, ukazuje nova studija provedena u SAD-u.

Naime, tijekom istraživanja se pokazalo da su žene koje imaju kalcifikacije u arterijama dojke, a nemaju kornarnu arterijsku bolest, izložene većem riziku od razvoja koronarne arterijske bolesti tijekom vremena.

Inače, prevalencija kalcifikacija u arterijama dojke koje se uoče tijekom mamografskog pregleda kreće se od 3 do 29 posto. Obzirom da je njihova priroda benigna, često ih se izostavlja u izvješću radiologa.

Žene s kalcifikacijama arterija dojke izložene su 2,3 puta većem riziku od razvoja kardiovaskularne bolesti. Što znači da osim većeg rizika od srčanog udara imaju i veći rizik od razvoja moždanog udara.

Smatra se da prisutnost kalcifikacija u arterijama dojke koje se uoče na rutinskom mamografskom pregledu ne bi više trebalo smatrati benignim (dobroćudnim) nalazom, već mogućim markerom za povećani rizik od srčane bolesti i moždanog udara, te bi ih radiolog svakako trebao spomenuti u svom izvješću.

Izvor:
North American Menopause Society (NAMS) 2016 Annual Meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.