Kalij povezan s manjim rizikom od moždanog udara u žena starije dobi


Kalij povezan s manjim rizikom od moždanog udara u žena starije dobi

Američko istraživanje u koje je sudjelovalo više od 90.000 žena u dobi od 50 do 79 godina pokazalo je da konzumiranje namirnica koje su bogate kalijem, poput banana i krumpira, može pomoći u snižavanju rizika od moždanog udara i ranije smrti kod žena starije životne dobi.

Naime, žene koje su konzumirale 3.194 mg kalija dnevno, imale su 16 posto manji rizik od ishemijskog moždanog udara. Kalij je važan mineral koji pomaže tijelu u održavanju ravnoteže tekućine i minerala. Jednako tako, kalij umanjuje štetni učinak natrija na krvni tlak. Preporučeni dnevni unos kalija iznosi 4.700 mg.

Smatra se da žene u postmenopauzi trebaju jesti više namirnica koje su bogate kalijem, poput voća i povrća, kako bi smanjile rizik od moždanog udara i smrti. Namirnice bogate kalijem su brokula, grašak, rajčice, krumpir, šljive, banane, citrusno voće, jagode, marelice, mlijeko, jogurt, soja, orašasti plodovi, meso i neke vrste riba poput tune i iverka.

No, prema mišljenju stručnjaka još je prerano reći je li za taj pozitivan učinak odgovoran sam kalij ili ipak bolja prehrana.

Inače, rizik od moždanog udara može se smanjiti za 80 posto, održavanjem zdrave tjelesne težine, tjelesnom aktivnošću, te izbjegavanjem pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.