Kofein povezan s urinarnom inkontinencijom u muškaraca


Kofein povezan s urinarnom inkontinencijom u muškaraca

Istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 4.000 muškaraca pokazalo je da količina kofeina koja se obično nalazi u dvije šalice kave može doprinijeti razvoju urinarne inkontinencije kod muškaraca.

Naime pokazalo se da su muškarci koji su konzumirali 234 mg ili više kofeina dnevno imali 72 posto veći rizik od umjerene do teške urinarne inkontinencije nego muškarci koji su konzumirali najmanje kofeina. Ukoliko se konzumacija kofeina povećala na više od 392 mg dnevno, tada je rizik od urinarne inkontinencije bio dvostruko veći.

Također se pokazalo da ukupni dnevni unos vode nije bio povezan s rizikom od urinarne inkontinencije.

Urinarna inkontinencija (inkontinencija mokraće) je nevoljno mokrenje. Inkontinencija se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no češća je u žena i starijh osoba, pogađa oko 30 posto starijih žena i 15 posto starijih muškaraca.

Iako istraživanje ne dokazuje da kofein uzrokuju urinarnu inkontinenciju u muškaraca, ipak pokazuje da su muškarci koji su u straživanju konzumirali najviše kofeina imali veću vjerojatnost od urinarne inkontinencije nego muškarci koji su konzumirali male količine kofeina.

Inače, veliki broj istraživanje povezivao je kofein s urinarnom inkontinencijom u žena, no nije se znalo postoji li sliča veza i kod muškaraca.

Kofein se može naći u kavi, čaju, zaslađenim napitcima, slatkišima i dr.

Izvor:
The Journal of Urology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.