Kombinacija antibiotika i spironolaktona može povećati rizik od iznenadne smrti kod starijih osoba


Kombinacija antibiotika i spironolaktona može povećati rizik od iznenadne smrti kod starijih osoba

Propisivanje popularnog antibiotika, trimetoprim-sulfametoksazola u kombinaciji sa spironolaktonom, diuretikom koji se koristi za liječenje pacijenata sa zatajivanjem srca, može udvostručiti rizik od iznenadne smrti u pacijenata starije životne dobi, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da su pacijenti koji su uz spironolakton uzimali trimetoprim-sulfametoksazol, imali 2,46 puta veći rizik od iznenadne smrti nego pacijenti koji su uz spironolakton uzimali antibiotik amoksicilin.

U usporedbi s amoksicilinom, pacijenti koji su uzimali antibiotik ciprofloksacin imali su 1,55 puta veći rizik od iznenadne smrti.

Inače, antibiotik trimetoprim-sulfametoksazol se najčešće koristi za liječenje infekcija mokraćnog sustava.

Obzirom da su trimetoprim-sulfametoksazol i spironolakton često propisivani lijekovi, vjerojatnost njihova istovremena uzimanja je velika, stoga bi liječnici trebali biti svjesni opasnosti ove kombinacije po srčane bolesnike.

Smatra se da penicilin i cefalosporini mogu biti prikladna alternativa za trimetoprim-sulfametoksazol, u pacijenata na spironolaktonu. Ukoliko pak ne postoji prikladna alternativa, liječnici trebaju pozorno pratiti kalij i klirens kreatinina u pacijenata na spomenutoj kombinaciji.

Izvor:
CMAJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.