Kombinacija dvaju lijekova može odgoditi napredovanje melanoma


Kombinacija dvaju lijekova može odgoditi napredovanje melanoma

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 162 bolesnika s melanomom pokazalo je da kombinacija dvaju lijekova, dabrafeniba i trametiniba, može odgoditi rezistenciju na terapiju u bolesnika s uznapredovalim melanomom. (BRAF-pozitivnim metastatskim melanomom).

Naime, terapija kombinacijom dabrafeniba i trametiniba, odgodila je rezistenciju na terapiju za četiri mjeseca kasnije nego kad se samo primjenjivao dabrafenib.

Nakon godinu dana liječenja, 41 posto bolesnika koji su primali navedenu kombinaciju lijekova nisu imali progresiju (napredovanje) njihovog melanoma, naspram 9 posto bolesnika koji primali samo dabrafenib.

Inače, melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože. U polovice bolesnika s melanomom koji se proširio, rast tumora uzrokovan je genetskom mutacijom, koja drži BRAF protein stalno aktivnim.

Lijekovi koji inhibiraju aktivnost BRAF proteina u 90 posto bolesnika mogu brzo zaustaviti rast tumora. No nažalost u većini slučajeva odgovor na terapiju je privremen, te tumor nakon 6 do 7 mjeseci nastavlja s rastom.

Dabrafenib je selektivni BRAF inhibitor, a trametinib selektivni inhibitor MAPK kinaze.

U bolesnika koji su primali navedenu kombinaciju lijekova pojava nuspojava bila je slična nuspojavama koje su se javljale kod primjene samo jednog od lijekova.

Izvor:
Drugs

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.