Komplikacije u trudnoći češće kod žena koje nose muško dijete


Komplikacije u trudnoći češće kod žena koje nose muško dijete

Australsko istraživanje koje je analiziralo više od pola milijuna trudnoća, pokazalo je da su ozbiljne komplikacije trudnoće češće kod žena koje nose dječake. Smatra se da je spol fetusa povezan sa zdravljem kako majke, tako i djeteta.

Naime, pokazalo se da se muška djeca češće rađaju prije termina, što ih izlaže većem riziku od zdravstvenih problema. Jednako tako, trudnice koje nose dječake imaju nešto veći rizik od razvoja dijabetesa tijekom trudnoće - gestacijskog dijabetesa, te preeklampsije, stanja kod kojeg je u trudnoći opasno povišen krvni tlak..

Iako nije posve jasno zašto je to tako, pretpostavlja se da su za to odgovorni genetski čimbenici. Također, ne treba zaboraviti da se placenta, organ koji hrani fetus u razvoju, razlikuje kod dječaka i djevojčica te da je ključan za uspjeh trudnoće. Naime, poznato je da postoje spolne razlike u ekspresiji 142 gena u posteljici.

Inače, nije na odmet podsjetiti da se rizik od komplikacija u trudnoći može smanjiti zdravom prehranom i zdravom tjelesnom težinom prije začeća, prekidom pušenja, izbjegavanjem konzumiranja alkohola i tjelovježbom.

Izvor:
PLOS ONE

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.