Komunikacijska platforma za zdravstvo kakvo želimo


"

"Konferencija Inovativna zdravstvena inicijativa prelazi okvire farmaceutskog businessa jer razmatra teme koje su važne za društvo u cjelini. Ovu inicijativu treba nastaviti jer se pokazalo da komunikacija i razmjena ideja pomažu u kreiranju inovacije."

"

Na konferenciji Inovativna zdravstvena inicijativa, koja je započela u petak, bilo je govora o viziji ekonomike zdravstva, upravljanju demografskim šokom, učinkovitosti zdravstvenih sustava, održivosti financiranja, inovaciji te o procjenama zdravstvenih tehnologija. Konferenciju je organizirala Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova (CARPC) i partneri.

U Hrvatskoj se na zdravstvo troši 18 posto državnog proračuna, a zdravstvo se financira s 85 posto javnog novca. Troškovi u zdravstvu godišnje rastu po stopi od 8 posto i  uvjetovani su starenjem populacije, primjenom modernih tehnologija i očekivanjem stanovništva. Istodobno se bilježi pad, u najboljem slučaju blagi rast BDP-a, koji u svakom slučaju ne prati rast troškova zdravstvene skrbi. Rezultat je sve veći disbalans rasta BDP-a i troškova zdravstva koji generira neodrživost financiranja, a posljedično dovodi i do sve većih dugova i sve duljih rokova plaćanja. Za uspostavu održivih zdravstvenih sustava s visokokvalitetnom i dostupnom zdravstvenom skrbi potrebne su ne samo inovacije u terapiji, već i inovativna rješenja u organizacijskom ustroju i načinu pružanja zdravstvene skrbi koja će omogućiti osiguranje maksimalne vrijednosti za novac.

Sastavni dio zdravstva je i zdravstvena ekonomika koja se može statistički definirati u skladu s nacionalnim računovodstvenim sustavom. Općenito je važno shvatiti da zdravstveni sektor nije samo skup mnogo različitih institucija, nego je zdravlje doživotna tema koja se dotiče svih aspekata života. Snažnija prevencija i kontrola čimbenika rizika (u načinu života) time automatski dobiva važnije mjesto i na osobnim i na javnim listama prioriteta. Potrebno je fokusirati se, umjesto na potrošnju u zdravstvu, na ulaganje u zdravstvo u svrhu poticanja razvoja i produktivnosti jer je cilj svake zemlje produljit godine zdravlja stanovništva.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić na svečanom je otvorenju konferencije poručio da zdravstvo nije dio pravne stečevine i ono je u našim rukama, no razmjena iskustava sa starim i novim članicama EU hvale je vrijedna inicijativa te je dodao da prisustvuje konferenciji sa zajedničkim ciljem svih sudionika, a to je pomoć pacijentima.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u okviru panela Upravljanje demografskim šokom. "Budući da danas u prosjeku samo 43 posto mladih koji završe srednju strukovnu školu u četverogodišnjem trajanju i 49 posto mladih iz trogodišnjih škola uspije pronaći posao u okviru kojega koriste znanja stečena tijekom obrazovanja, ova nam je tema posebno važna. Uz to, oko 60 tisuća mladih na svom prvom poslu nema prilike steći radnu praksu u okviru  svoje kvalifikacije. Jedna od tema o kojoj hrvatsko društvo treba ne samo razmišljati i raspravljati jest radni moral ili kultura poslovanja. Nažalost, počelo se zaboravljati da bez rada nema plaće i drugih prava rada“, kazao je ministar Mrsić.

Goste na konferenciji pozdravili su i Izet Aganović, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića te Hrvoje Meštrić, izaslanik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Zbog aktualnosti i značaja tema o kojima se raspravljalo konferencija Inovativna zdravstvena inicijativa okupila je oko 600 sudionika, uključujući hrvatske i međunarodne akademske stručnjake, predstavnike političkih vlasti iz Hrvatske i susjednih zemalja, te predstavnike brojnih institucija i organizacija koje se bave pitanjima zdravstva. Činjenica da su na konferenciji sudjelovali visoki državni dužnosnici iz susjednih zemalja potvrđuje da se radi o  jedinstvenom događaju te vrste u čitavoj regiji. Predavači i panelisti, među kojima i neki od najvećih svjetskih stručnjaka za područje ekonomike zdravstva, svojim su znanjem, iskustvom, vizijom i idejama dali ključne smjernice i temelje za kreiranje financijski održivih zdravstvenih sustava s kvalitetnom i dostupnom zdravstvenom skrbi za bolesnike.

Za sve koji nisu mogli prisustvovati konferenciji, omogućeno je izravno praćenje putem Internetske stranice www.izi-conf.com, a putem Twittera su svi mogli postavljati pitanja predavačima i panelistima, komentirati te aktivno sudjelovati na konferenciji.

Valja napomenuti da konferencija Inovativna zdravstvena inicijativa ima humanitarni karakter te će Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova sav novac, prikupljen od kotizacija i sponzora, nakon podmirenja troškova organizacije, donirati za projekt "Čini dobro, osjećaj se dobro” Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.