Konzumacija prehrambenih vlakana povezana s manjim rizikom od depresije


Konzumacija prehrambenih vlakana povezana s manjim rizikom od depresije

Prehrambena vlakna su uobičajeni dio zdrave prehrane, a njihova konzumacija pomaže u smanjivanju rizika od dijabetesa, srčane bolesti i nekih vrsta karcinoma. Novo istraživanje također sugerira da bi njihova konzumacija mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od depresije, posebno u žena u premenopauzi.

Prehrambena vlakna nalaze se uglavnom u voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama.

Inače, depresija je puno češća u žena, a promjene u razini hormona kod žena u perimenopauzi povezane su s depresijom.

Procjenjuje se da više od 264 milijuna ljudi diljem svijeta ima depresiju.

Povezanost prehrambenih vlakana i depresije može se djelomično objasniti interakcijama crijeva i mozga, jer se pretpostavlja da promjene u sastavu mikrobiote crijeva mogu utjecati na neurotransmisiju. Inače, vlakna poboljšavaju bogatstvo i raznolikost crijevne mikrobiote.

Izvor:
Menopause

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.