Konzumiranje crvenih malina smanjuje rizik od dijabetesa


Konzumiranje crvenih malina smanjuje rizik od dijabetesa

Rezultati nove studije pokazali su da konzumiranje crvenih malina može pomoći osobama s predijabetesom i inzulinskom rezistencijom, da bolje upravljaju svojom razinom glukoze u krvi. Naime, pokazalo se, da uključivanje dviju šalica crvenih malina u doručak, može pomoći u snižavanju koncentracije glukoze. Smatra se da je ovaj učinak posebno bitan za osobe s predijabetesom koje imaju prekomjernu težinu ili su pretile.

Ljudima s rizikom od dijabetesa često se govori da ne jedu voće zato što ono sadrži šećer. Međutim, određeno voće, poput crvenih malina, ne samo da osigurava bitne mikronutrijente, već i sastojke kao što su antocijanini, elagitanini i vlakna, koji imaju antidijabetičko djelovanje.

Inače, osobe s predijabetesom izložene su većem riziku od brojnih stanja, uključujući razvoj dijabetesa tipa 2kardiovaskularne bolesti i Alzheimerove bolesti.

Za osobe koje su izložene riziku od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih rizika, uključivanje u prehranu namirnica koje imaju zaštitni učinak, može biti važna strategija za usporavanje ili preokretanje progresije bolesti.

Izvor:
Obesity

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.