Konzumiranje oraha povezano s nižom prevalencijom simptoma depresije


Konzumiranje oraha povezano s nižom prevalencijom simptoma depresije

Izgleda da konzumiranje oraha može biti povezano s nižom prevalencijom i učestalošću simptoma depresije kod odraslih osoba, ukazuje nova studija. Naime, kod ljubitelja oraha uočena je 26 posto niža prevalencija, a kod ljubitelja drugih orašastih plodova prevalencija je bila 8 posto niža. 

Inače, jedna od šest odraslih osoba, imati će depresiju u nekom trenutku svog života. Stoga je, prema mišljenju stručnjaka, važno pronaći jednostavne i jeftine načine smanjenja učestalosti derpesije, kao što su promjene u ishrani, koje je lako primijeniti i koji mogu pomoći u smanjenju učestalosti depresije.

Osim svoje pozitivne uloge u očuvanju kardiovaskularnog i kognitivnog zdravlja, očito je da konzumiranje oraha ima pozitivan učinak i na simptome depresije. Naime, u ljubitelja oraha uočeno je da imaju veću zainteresiranost za aktivnosti, višu razine energije, manje beznađa, veću koncentraciju i veći optimizam nego osobe koje nisu konzumirale orahe.

Iako je povezanost između konzumacije oraha i depresije bila konzistentna kod muškaraca i žena, učinak je bio najveći kod žena, koje su češće prijavljivale teže simptome depresije i upotrebu antidepresiva.

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, orasi imaju jedinstven profil masnih kiselina, naime, oni sadrže uglavnom polinezasićene masti, uključujući značajnu količinu omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi (2,5 g/oz), što je više nego kod drugih orašastih plodova.

Izvor:
Edelman.com

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.