Konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od smrti


Konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od smrti

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 200.000 ispitanika pokazalo je da je konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka, i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Naime, pokazalo se da su ispitanici koji su najviše konzumirali orašaste plodove imali 20 posto manji rizik od prerane smrti od srčane bolesti i svih drugih uzroka nego ispitanici koji su najmanje konzumirali orašaste plodove.

Smatra se da je za navedeni pozitivni učinak po zdravlje dovoljno konzumirati 18 ili više grama orašastih plodova dnevno.

Inače, poznato je da su orašasti plodovi bogati hranjivim tvarima, kao što su nezasićene masne kiseline, vlakna, vitamini, fenolni antioksidansi i arginin, za koje se zna da su zdrave za srce, te da smanjuju upalu.

Izvor:
JAMA Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.