Konzumiranje ribe, posebice masne ribe, smanjuje rizik od moždanog udara


Konzumiranje ribe, posebice masne ribe, smanjuje rizik od moždanog udara

Prema rezultatima analize 38 studija, konzumiranje ribe, posebice masne ribe, par puta tjedno, može pomoći u zaštiti od moždanog udara ili tranzitorne ishemijske atake (TIA).

Naime, pokazalo se da su osobe koje su konzumirale dva do četiri obroka masne ribe tjedno, imale za 6 posto manji rizik od moždanog udara ili tranzitorne ishemijske atake (TIA) nego osobe koje su konzumirale jedan obrok tjedno ili uopće nisu konzumirale ribu.

Također, pokazalo se da su osobe koje su jele pet ili više obroka masne ribe tjedno, imale 12 posto manji rizik od moždanog udara.

Zanimljivo je da su dva obroka tjedno, bilo koje ribe, povezana s 4 posto manjim rizikom od moždanog udara, a konzumiranje dodataka ribljeg ulja izgleda da uopće ne smanjuje rizik od moždanog udara ili tranzitorne ishemijske atake (TIA).

Inače, neka prethodna istraživanja, pokazala su da je redovito konzumiranje ribe povezano s manjim rizikom od koronarne bolesti srca. Stoga se preporučaju najmanje dva obroka ribe tjedno, po mogućnosti mase ribe kao što je skuša ili sardina.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.