Kortikosteroidi ipak ne ublažavaju većinu slučajeva akutnog sinusitisa


Kortikosteroidi ipak ne ublažavaju većinu slučajeva akutnog sinusitisa

Prema rezultatima nizozemske studije, unatoč sve većoj popularnosti kortikosteroida u liječenju akutnog sinusitisa, čini se da kortikosteroidi ne ublažavaju simptome te česte infekcije.

Akutna upala sinusa, često je posljedica virusnih infekcija, no i alergije te bakterijske infekcije mogu biti odgovorne za nastanak akutnog sinusitisa.

Začepljenje i kongestija nosa glavni su simptomi akutne upale sinusa, a mogu se javiti i glavobolja te bol u području lica. Ovo stanje može znatno utjecati na svakodnevno funkcioniranje, a njegovi neugodni simptomi mogu imati negativan utjecaj na kvalitetu života.

Inače, neke prethodne studije pokazale su da velika većina bolesnika s blagim do umjerenim rinosinusitisom nije imala koristi od primjene antibiotika.

Ova studija pokazala je da je gotovo 63 posto bolesnika s akutnim sinusitisom koji su bili liječeni kortikosteroidom prednizolonom osjetilo smanjenje boli u području lica, naspram 56 posto bolesnika koji su dobivali placebo, što ne predstavlja statistički značajnu razliku.

Stoga stručnjaci smatraju da bi u slučaju blagog do umjerenog rinosinusitisa trebalo izbjegavati liječenje antibioticima i kortikosteroidima, a trebalo bi se primjeniti simptomatsko liječenje acetaminofenom i ksilometazolinom.

Izvor:
Canadian Medical Association Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.