Kratkoročna primjena hormonskog nadomjesnog liječenja sigurna


Kratkoročna primjena hormonskog nadomjesnog liječenja sigurna

Prema mišljenju znanstvenika ukoliko je primjena hormonskog nadomjesnog liječenja prilagođena potrebama pojedine žene, njena primjena tijekom menopauze je sigurna. 

Jednako tako znanstvenici preporučuju da se hormonsko nadomjesno liječenje kratkoročno primjenjuje, samo onoliko dugo koliko je potrebno da se simptomi menopauze ublaže, i to u najnižoj dozi koja ublažava simptome.

Zna se da ublažavanje simptoma menopauze kao što su valovi vrućine i suhoća rodnice uz pomoć hormonske terapije poboljšava kvalitetu života i seksualnost žena u menopauzi. Također hormonsko nadomjesno liječenje može pomoći u spriječavanju razvoja osteporoze i raka debelog crijeva.

Obzirom da je liječenje hormonskom terapijom vrlo individualno, žene trebaju sa svojim liječnikom razmotriti odluku kada da započnu ili nastave primjenu hormonske terapije.

Potencijalni rizici i nuspojave primjene hormonskog nadomjesnog liječenja rastu s životnom dobi žene koja ga primjenjuje.

Isto tako kombinacijski oblik hormonske terapije koji sadrži estrogen i progesteron, blago povećava rizik od raka dojke. Žene s obiteljskom povijesti raka dojke ne bi trebale uzimati hormonsku terapiju.

Žene starije od 60 godina koje su izložene većem riziku od moždanog udara zbog uzimanja hormonske terapije možda bi trebale razmisliti o primjeni transdemalnog flastera čija primjena nije povezana s povišenim rizikom od moždanog udara.

Izvor:
World Congress on Menopause 2011

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.