Liječenje prehipertenzije smanjuje rizik od moždanog udara


Liječenje prehipertenzije smanjuje rizik od moždanog udara

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da osobe koje imaju prehipertenziju mogu uzimanjem lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka smanjiti rizik od moždanog udara za 22 posto.

No značajnije smanjenje rizika od srčanog udara kod osoba s prehipertenzijom koje su uzimale antihipertenzive nije zapaženo.

Inače poznato je da su krvni tlak i moždani udar usko povezani te da je povišeni krvni tlak (hipertenzija) značajan čimbenik rizika za moždani udar.

Kod prehipertenzije vrijednosti sistoličkog tlaka kreću se od 120 do 139 mm Hg, a vrijednosti dijastoličkog krvnog tlaka od 80 do 89 mm Hg.

Hipertenzijom se smatraju vrijednosti krvnog tlaka 140/90 mm Hg i više.

U SAD-u oko 40 posto stanovništva ima prehipertenziju. No svakako treba istaknuti da se kod svake osobe koja ima prehipertenziju, neće razviti hipertenzija.

Studijom se također pokazalo da prehipertenzija povećava rizik od moždanog i srčanog udara.

Znanstvenici ističu da u liječenju prehipertenzije nikako ne treba zanemariti promjene načina života - prestati pušiti, skinuti suvišne kilograme i redovito vježbati. No promjene načina života mogu biti učinkovite samo ukoliko se primjenjuju dosljedno. 

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.