Lijekovi na recept mogu se podići i u zemljama Europske unije


Lijekovi na recept mogu se podići i u zemljama Europske unije

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) je na svojoj 47. redovnoj sjednici donijelo odluku da će osiguranici HZZO-a ubuduće moći svoje propisane lijekove podignuti i u drugim zemljama članicama Europske unije (EU).

Ova je mogućnost posebno važna za kronične bolesnike koji više neće morati sa sobom nositi lijekove ako idu na dulja putovanja. Prije odlaska na put svojem izabranom liječniku moraju naglasiti da odlaze u drugu državu članicu EU, i u tom im se slučaju izdaje papirnata tiskanica recepta. Troškove lijeka u drugoj državi članici osiguranici plaćaju osobno, a nakon povratka u Hrvatsku  ostvaruju pravo na povrat troškova, po cijenama koje utvrđuje HZZO na listama lijekova. Ova novina utvrđena je u izmijenjenom Pravilniku o propisivanju lijekova na recept.

Djeca s ozbiljnim teškoćama brže do aparatića za zube

Djeca s ozbiljnim ortodontskim anomalijama ubuduće će brže dobivati aparatić za zube. Izmjenom Pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti utvrđene su indikacije za ostvarivanje prava na ortodontsku terapiju djece do 18. godine čime su jasnije određeni uvjeti za ostvarivanje prava na ortodontske naprave. Cilj ovih izmjena je smanjenje lista čekanja i brže dolaženje na red djece s ozbiljnijim smetnjama.

Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

Na liste lijekova HZZO-a uvršteno je ukupno 92 novih oblika lijekova, a riječ je o kliničkim paralelama, generičkim paralelama i dodatnim oblicima postojećih lijekova na listi. Novi lijekovi uvijek proširuju mogućnost terapije, a propisivanje generičkih paralela donosi uštede zdravstvenom budžetu.

Na Osnovnu listu lijekova Zavoda stavljen je 1 novi lijek za liječenje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), te 79 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. Dok su na Dopunsku listu stavljena 3 nova lijeka, za liječenje endometrioze, za liječenje osteoporoze i za liječenje upale oka, te 9 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Izvor:
HZZO

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.