Lijekovi za Parkinsonovu bolest povezani s rizikom od kompulzivnog kockanja, kupovanja i seksualnog ponašanja


Lijekovi za Parkinsonovu bolest povezani s rizikom od kompulzivnog kockanja, kupovanja i seksualnog ponašanja

Poznato je da lijekovi za Parkinsonovu bolest znani kao agonisti dopamina mogu dovesti do poremećaja kontrole impulsa kod nekih bolesnika, no ovo najnovije istraživanje pokazalo je da u više od polovice bolesnika koji uzimaju agoniste dopamina dolazi do razvoja kompulzivne ovisnosti poput kompulzivnog kockanja, kupovanja i seksualnog ponašanja.

Nažalost, ti nekontrolirani impulsi mogu dovesti do financijske propasti bolesnika i njegove obitelji.

Inače, oboljeli od Parkinsonove bolesti uzimaju agoniste dopamina jer oni usljed bolesti ne proizvode dovoljne količine neurotransmitera dopamina koji je ključan za sposobnost mozga da kontrolira kretanje tijela.

No, agonisti dopamina su također uključeni i u sustav nagrađivanja tijela. Stoga, aktiviranje dopaminskih receptora u mozgu tim lijekovima može potaknuti impulzivne akcije.

Što su doze lijekova ili duljina terapije bili veći, to je rizik od razvoja problema kontrole impulsa također bio veći. Čini se da su lijekovi pramipeksol i ropinirol nosili najveći rizik. 

Smatra se da liječnici, pacijenti i njihove obitelji trebaju biti svjesni mogućnosti razvoja kompulzivnog ponašanja kod uporabe agonista dopamina.

Promjena ili zaustavljanje terapije može ublažiti simptome poremećaja kontrole impulsa.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.