Litij uspješniji od novih lijekova u liječenju bipolarnog poremećaja


Litij uspješniji od novih lijekova u liječenju bipolarnog poremećaja

Prema rezultatima britanskog istraživanja izgleda da je litij uspješniji od lijekova nove generacije u liječenju bipolarnog poremećaja. Naime, pacijenti koji su uzimali litij imali su nižu stopu samoozljeđivanja i slučajnih ozljeda nego pacijenti koji su uzimali novije lijekove poput valproata, olanzapina ili kvetiapina.

Ovi rezultati su izuzetno bitni obzirom da oboljeli od bipolarnog poremećaja imaju 15 puta veću vjerojatnost da će počiniti suicid te 6 puta veću vjerojatnost od slučajnog ozljeđivanja nego opća populacija.

Prema mišljenju stručnjaka primjena litija u liječenju bipolarnog poremećaja i dalje predstavlja zlatni standard. Inače, litij se koristi za liječenje bipolarnog poremećaja već više od 50 godina, no još u potpunosti nije jasno kako on djeluje na stabiliziranje raspoloženja.

Svakako ne treba smetnuti s uma da osobe koje uzimaju litij treba pomno pratiti zbog njegovih nuspojava vezanih uz bubrege i štitnu žlijezdu. Jednako tako, treba istaknuti da je litij puno jeftiniji od gore spomenutih lijekova.

Izvor:
JAMA Psychiatry

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.