Loša kvaliteta sna može biti odgovorna za slabije pamćenje u starosti


Loša kvaliteta sna može biti odgovorna za slabije pamćenje u starosti

Studija provedena od strane američkih znanstvenika s University of California, Berkeley, pokazala je da loša kvaliteta sna može kod starijih osoba uzrokovati slabljenje pamćenja.

Znanstvenici su otkrili da se za vrijeme spavanja stvaraju moždani valovi koji imaju ulogu u pohranjivanju podataka. Naime moždani valovi prenose podatke iz dijela mozga znanog kao hipokampus u prefrontalni korteks, dio mozga koji je odgovoran za dugoročno pamćenje.

Loša kvaliteta spavanja u starijih osoba odgovorna je za nemogućnost prijenosa podataka iz hipokampusa u prefrontalni korteks. Što rezultira zaboravljivošću te nemogućnošću pamćenja imena.

Dok smo mladi, duboki san pomaže u pohrani i zadržavanju novih podataka, no u starosti kvaliteta sna može utjecati na pohranu novih podataka tijekom noći, ističu znanstvenici.

Ovi rezultati pružaju nadu da bi se u budućnosti mogli razviti tretmani koji bi poboljšali kvalitetu spavanja, a time i pamćenja.

Inače, u jednoj od ranijih studija, njemački znanstvenici su pomoću elekrične stimulacije učinkovito poboljšali duboki san.

Izvor:
Nature Neuroscience

 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.