Mali moždani udari puno opasniji nego što se misli


Mali moždani udari puno opasniji nego što se misli

Kanadsko istraživanje pokazalo je da se veliki broj ljudi koji su pretrpjeli male moždane udare znane kao tranzitorne ishemijske atake (TIA), suočava s ozbiljnim problemima, iako se misli da većinu malih moždanih udara nije potrebno liječiti tkivnim aktivatorima plazminogena (t-PA).

Naime tkivni aktivatori plazminogena (t-PA) koriste se u liječenju većih moždanih udara, kako bi se ponovno uspostavio protok krvi u mozgu. Tkivni aktivatori plazminogena (t-PA) djeluju poglavito na plazminogen vezan za fibrin, što ograničuje fibrinolizu na stvoreni tromb (krvni ugrušak), a izbjegava se sistemna aktivacija fibrinolitičkog sustava.

Prema mišljenju stručnjaka primjena navedenih lijekova u liječenju tranzitornih ishemijskih ataka (TIA), također može pomoći u boljem oporavku bolesnika.

Inače, bolesnici za koje se sumnja da imaju tranzitornu ishemijsku ataku zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.

Analiza gotovo 500 bolesnika koji su imali tranzitorne ishemijske atake (TIA) pokazala je da je 15 posto njih imalo manji stupanj invalidnosti tri mjeseca nakon nastupa TIA.

Pod manjim stupnjem invalidnosti smatra se invaliditet koji sprječava osobe da čine aktivnosti koje su nekad činile, poput vožnje motornih vozila, no ne ograničava ih u samostalnom životu.

Nakon tranzitorne ishemijske atake (TIA), mozak bolesnika gubi kisik, što povećava rizik od velikog moždanog udara, ističu stručnjaci.

Riziku od invaliditeta posebno su izloženi bolesnici koji pretrpe niz tranzitornih ishemijskih ataka (TIA).

Stoga je izuzetno važno brzo postavljanje dijagnoze te liječenje svih bolesnika s tranzitornim ishemijskim atakama (TIA) i moždanim udarom, kako bi se smanjio rizik od njihove ponovne pojave te poboljšao ishod liječenja.

"

Tranzitorna ishemijska ataka (TIA)

Tranzitorna ishemijska ataka obično se javlja kada krvni ugrušak privremeno začepi krvnu žilu u mozgu. Simptomi su slični simptomima moždanog udara, no prolaze nakon nekoliko minuta ili sati i ne izazivaju trajne posljedice.

Simptomi tranzitorne ishemijske atake su:

  • iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, osobito na jednoj strani tijela
  • iznenadana konfuzija, poteškoće s razumijevanjem i otežano izgovaranje riječi
  • iznenadni problem s vidom, u jednom ili oba oka
  • otežano hodanje, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
  • iznenadna jaka glavobolja bez poznatog uzroka
"

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.