Mali moždani udari udvostručuju rizik od srčanog udara


Mali moždani udari udvostručuju rizik od srčanog udara

Prema mišljenju američkih znanstvenika s Mayo Clinic, izgleda da mali moždani udari znani kao tranzitorne ishemijske atake (TIA) udvostručuju rizik od kasnijeg srčanog udara.

Iako simptomi tranzitorne ishemijske atake mogu trajati samo nekoliko minuta, oni su upozorenje za koronarnu srčanu bolest koja je možda neprepoznata.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Mayo Clinic na 456 ispitanika prosječne dobi od 72 godine potvrđuje pretpostavku da osobe koje su imale tranzitornu ishemijsku ataku ili moždani udar treba dodatno ispitati imaju li i koronarnu srčanu bolest

Tranzitorna ishemijska ataka obično se javlja kada krvni ugrušak privremeno začepi krvnu žilu u mozgu. Simptomi su slični simptomima moždanog udara, no prolaze nakon nekoliko minuta ili sati i ne izazivaju trajne posljedice.

Prosječno vrijeme pojave srčanog udara nakon tranzitorne ishemijske atake bilo je pet godina.

Isto tako pokazalo se da ispitanici koji su imali tranzitornu ishemijsku ataku i srčani udar imaju tri puta veći rizik od smrti nego ispitanici koji nisu imali srčani udar.

Čimbenici koji su povezani s većim rizikom od srčanog udara nakon tranzitorne ishemijske atake su muški spol, starija životna dob i primjena hipolipemika.

Liječnici ističu da bolesnici za koje se sumnja da imaju tranzitornu ishemijsku ataku zahtijevaju hitnu medicinsku skrb kako bi se spriječio moždani udar.

Simptomi tranzitorne ishemijske atake su:

  • iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, osobito na jednoj strani tijela
  • iznenadana konfuzija, poteškoće s razumijevanjem i otežano izgovaranje riječi
  • iznenadni problem s vidom, u jednom ili oba oka
  • otežano hodanje, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
  • iznenadna jaka glavobolja bez poznatog uzroka

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.