Međunarodni tjedan dojenja 2011 - Podržavajućom komunikacijom do uspješnog dojenja


Međunarodni tjedan dojenja 2011 - Podržavajućom komunikacijom do uspješnog dojenja

U sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja prvi puta u Hrvatskoj pet pedijatrijskih i jedna ordinacija opće medicine ispunili su svih 10 kriterija i zaslužili naziv "Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja". Dobivanjem ovog prestižnog naziva ordinacije su dokazale da je njihov dosadašnji rad u potpori i promicanju dojenja uspješan čime se otvara mogućnost da sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite rade po ovakvom modelu.

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja, 1. - 7. kolovoza, posvećen je ulozi komunikacije u podršci majkama u dojenju. Mnoge majke imaju poteškoća s dojenjem, no kako majčinome mlijeku nema ravnoga, potrebno je uložiti veće napore u podršci majkama u kritičnim trenucima.  Kad govorimo o potpori dojenju, često uzimamo u obzir dva aspekta potpore, od kojih je jedan vrijeme, koji se odnosi na period od prenatalnog do postnatalnog razdoblja, a drugi je mjesto - potpora dojenju kod kuće, u zajednici, unutar zdravstvenog sustava (rodilišta, primarna zdravstvena zaštita) i drugo. Ono što često zaboravljamo, kao treći aspekt potpore je - komunikacija.

Poseban naglasak u ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja stavljen je na ulogu pedijatara u promicanju dojenja. Majkama je potrebna veća podrška i pomoć u nastavku dojenja nakon što s djetetom izađu iz rodilišta. Prije svega, bolja potpora i pomoć u sustavu primarne zdravstvene zaštite – od pedijatara, liječnika opće i obiteljske medicine. Na toj činjenici utemeljen je program "Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja" UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

U 2011. godini izvršeno je i ocjenjivanje savjetovališnog rada na promicanju dojenja u okviru ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prve pedijatrijske ordinacije koje su ispunile svih 10 koraka i zaslužile ovaj naziv su ordinacije dr. Marije Čatipović (Bjelovar), dr. Branke Pirija (Kutina), dr. Giovanne Armano (Zagreb), dr. Ljubice Slaviček (Prelog), dr. Zdenke Krsnik Katunarić (Split) i dr. Zdenke Konjarik (Đakovo).

Budući da se stav žene o dojenju formira prije i za vrijeme trudnoće, UNICEF je zajedno s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi pristupio izradi Priručnika za predavače na trudničkim tečajevima, a na jesen je predviđeno održavanje 4 regionalna tečaja za edukatore na trudničkim tečajevima. Iako je poznato da žene s većom potporom češće i dulje doje, u Hrvatskoj svega  30 posto žena polazi organizirani oblik edukacije u vidu trudničkih tečajeva. Velik iskorak učinjen je organizacijom grupa za potporu dojenja uz podršku patronažnih sestara. U Hrvatskoj djeluje 121 grupa. Taj se oblik pokazao vrlo primjenjiv i učinkovit u našoj sredini, a i u svijetu je prepoznat kao "hrvatsko iskustvo".

U Hrvatskoj od 30 rodilišta, njih 17 nosi naziv "Rodilište - prijatelj djece".  Ostala rodilišta, njih 13, u procesu su ostvarivanja tog naziva. U dogovoru s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi pokrenute su mjere kako bi se ubzao proces promicanja dojenja i u rodilištima koja ne nose titulu "Rodilišta - prijatelji djece".

"

NE ZABORAVITE!

Najzdravija hrana za dijete
Prvi korak prema smanjenju pothranjenosti djece je isključivo dojenje koje omogućuje djeci da sretno rastu  od prvog dana života. Nastavak dojenja uz dohranu omogućit će poboljšanje i kvalitetu djetetove prehrane. To također pridonosi smanjenju troškova kućanstva,  posebno u zemljama pogođenima siromaštvom.

Rodna jednakost i jednake startne pozicije za svako dijete
Dojenjem sva djeca dobivaju jednaki početak u život bez obzira na prihode u obitelji. Dojenje također osnažuje žene omogućujući im da kontroliraju svoje reproduktivne živote i shvaćajući da su dovoljne u hranjenju svoje novorođene djece (bez da troše novac na na mliječne nadomjestke).

Smanjena smrtnost djece
Kada bi sva dojenčad odmah osjetila kontakt s majkom kožom na kožu, bila isključivo dojena 6 mjeseci, a zatim i do dvije godine ili duže uz dohranu, smrtnost djece mlađe od 5 godina bila bi smanjena 13-20 posto u cijelom svijetu.

Zdravlje majke
Rizik od postporođajnog krvarenja kod majke smanjuje se ako se rano započne s dojenjem. Dojenje također štiti od anemija i manjka željeza. Također se smanjuje rizik od raka dojke i jajnika te dijabetesa.

"

Izvor:
UNICEF 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.