Melatonin može pomoći djeci s ekcemom koju muči nesanica


Melatonin može pomoći djeci s ekcemom koju muči nesanica

Djeca s atopijskim dermatitisom (ekcemom) često imaju poteškoće sa spavanjem zbog intenzivnog svrbeža koji je prati ovo stanje, no rezultati nove studije ukazuju da bi se pomoću hormona melatonina mogla poboljšati kvaliteta njihova sna. Inače, atopijski dermatitis se javlja u 15 do 30 posto djece, a više od polovice djece s atopijskim dermatitisom ima poteškoće sa spavanjem.

Također, treba spomenuti da veza između atopijskog dermatitisa i nedovoljne količine sna ima utjecaj na sve oboljele od atopijskog dermatitisa, bez obzira na dob.

Navedene poteškoće sa spavanjem u djece teško se liječe obzirom da antihistaminici mogu prestati s djelovanjem nakon nekoliko dana, a lijekovi za smirivanje imaju potencijalno ozbiljne nuspojave.

Zanimljivo je da su prethodna istraživanja pokazala da oboljeli od atopijskog dermatitisa imaju niže razine melatonina tijekom noći. Inače, hormon melatonin ima i protuupalni učinak, a najčešće se povezuje sa snom i biološkim satom tijela. Proizvodnja melatonina doseže vrhunac tri do pet sati od početka noćnog spavanja.

Melatonin gotovo da se i ne proizvodi tijekom dana. Poremećaji spavanja mogu utjecati na stvaranje melatonina, kao i izloženost danjem svjetlu.

Izvor:
JAMA Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.