Mlade žene koje puše izložene riziku od srčanog udara


Mlade žene koje puše izložene riziku od srčanog udara

Pušenje povećava rizik od srčanog udara kod svih ljudi, ali mnogo više kod mladih žena, pokazuje nova britanska studija koja je analizirala podatke više od 3.300 pacijenata sa infarktom miokarda s elevacijom ST segmenta (STEMI), koji je inače najopasnija vrsta srčanog udara.

Spomenuti srčani udar nastaje kada je srčana arterija potpuno blokirana i veliki dio srčanog mišića ne može primiti krv. Bez brzog liječenja, pacijent može pretrpjeti nepopravljivu štetu po srce ili čak i umrijeti.

Inače, prethodna istraživanja povezala su pušenje s gotovo 50 posto STEMI slučajeva.

Valja istaknuti da se pokazalo da je pušenje povećalo rizik od infarkta miokarda s elevacijom ST segmenta (STEMI) u svih pacijenata , bez obzira na dob ili spol, ali je rizik bio veći u žena nego u muškaraca.

Najveće povećanje rizika od srčanog udara uočeno je kod oba spola i to životne dobi od 18 do 49 godina. Žene u toj dobnoj skupini koje su pušile imale su više od 13 puta veći rizik od STEMI nego žene koje nisu pušile. Muškarci u ovoj dobnoj skupini koji su pušili imali su 8,6 puta veći rizik od nepušača.

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto pušenje dovodi do mnogo većeg rizika od STEMI u žena nego kod muškaraca. Jedan od njih je da pušenje može smanjiti razinu estrogena kod žena, za koju se pokazalo da štiti od sužavanja arterija.

Također, muškarci imaju veće srčane arterije nego žene, što znači da kronična upala uzrokovana pušenjem može rezultirati većim suženjem srčanih arterija kod žena.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.