Može li hormon oksitocin pomoći u liječenju tinitusa?


Može li hormon oksitocin pomoći u liječenju tinitusa?

Izgleda da bi terapija hormonom oksitocinom mogla pomoći u ublažavanju tinitusa, ukazuje nova studija provedena u Brazilu. Naime, pokazalo se da aplikacija homona oksitocina u nos može smanjiti tinitus. Pretpostavlja se da oksitocin može djelovati na reguliranje tekućine u unutarnjem uhu, te na proizvodnju neurotransmitera dopamina u mozgu.

Dodatna klinička ispitivanja trebala bi utvrditi da li povećanje doze oksitocina može poboljšati i produljiti odgovor.

Inače, tinitus je percepcija zvuka bez akustične stimulacije, često se očituje šumom, zujanjem, zvonjenjem ili zviždanjem u ušima ili glavi. Procjenjuje se da svaka deseta osoba pati od tinitusa.

Hormon oksitocin, znan i kao "hormon ljubavi", peptidni je hormon koji se izlučuje iz stražnje hipofize. U skladu sa svojim imenom, okistocin snažno podražuje kontrakcije maternice, osobito potkraj trudnoće. Oksitocin, također ima važnu ulogu i u laktaciji, naime u laktaciji oksitocin uzrokuje istiskivanje mlijeka iz alveola u kanaliće dojke, pa dojenče može usisati mlijeko. Osim tijekom poroda i dojenja, hormon oksitocin se otpušta i tijekom seksa.

Također, ne treba smetnuti s uma da oksitocin može uzrokovati ozbiljne nuspojave poput aritmije, niskog i povišenog krvnog tlaka, alergijske reakcije, poteškoća sa disanjem, mučine i povraćanja.

Izvor:
JAMA Otolaryngology--Head & Neck Surgery

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.