Može li prehrana utjecati na crijevne bakterije i razvoj raka debelog crijeva?


Može li prehrana utjecati na crijevne bakterije i razvoj raka debelog crijeva?

Izgleda da je znanstvenicima jasnije zašto prehrana bogata cjelovitim žitaricama i vlaknima može smanjiti rizik od određenih vrsta raka debelog crijeva. Naime, istraživanje provedeno na više od 137.000 ispitanika pokazalo je da bi za ovaj pozitivan učinak prehrane na smanjenje rizika od raka debelog crijeva mogla bi odgovorna crijevna bakterija Fusobacterium nucleatum.

Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje konzumiraju cjelovite žitarice i vlakna imaju manji rizik od raka debelog crijeva koji sadrži crijevnu bakteriju Fusobacterium nucleatum, no ne i raka deblog crijeva koji ne sadrži spomenutu crijevnu bakteriju.

Smatra se da rezultati istraživanja pružaju uvjerljiv dokaz o sposobnosti prehrane da utječe na rizik od razvoja određenih vrsta raka debelog crijeva tako što djeluje na bakterije u probavnom traktu.

Također, smatra se da su spomenuti rezultati među prvim rezultatima u ljudi koji ukazuju na vezu između dugotrajnog unosa određenih namirnica i bakterija u tumorskom tkivu.

Inače, rezultati ovog istraživanja, podupiru ranije studije koje su pokazale da neke crijevne bakterije mogu izravno uzrokovati razvoj raka kod životinja.

Izvor:
JAMA Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.