Može li vitamin B12 smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti?


Može li vitamin B12 smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti?

Rezultati preliminarne studije provedene na 271 ispitaniku u dobi od 65 do 79 godina pokazali su da osobe koje jedu hranu bogatu vitaminom B12 imaju manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Prethodne studije pokazale su da je nedostatak vitamina B12 čest u starijoj životnoj dobi te da visoke doze vitamina B mogu usporiti smanjivanje mozga kod osoba starije životne dobi koje imaju neke od znakova upozorenja za Alzheimerovu bolest.

Poznato je da vitamin B12 kontrolira razinu homocisteina u krvi, a visoka razina homocisteina u krvi povezuju se sa bržim smanjivanjem mozga i Alzheimerovom bolesti, te većim rizikom od moždanog udara.

Ova studija je pokazala da je za svaki mali porast homocisteina, rizik od Alzheimerove bolesti porastao za 16 posto, dok je sa svakim povećanjem razine vitamina B12, rizik od Alzheimerove bolesti smanjen za 2 posto.

Vitamin B12 ili cijanokobalamin je u vodi topljiv vitamin s koenzimatskim djelovanjem. B12 je jedini poznati prirodni spoj koji sadži kobalt. Izvori vitamina B12 su ribe, plodovi mora, žutanjak, mlijeko i fermentirani sirevi.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.