Multisistemski upalni sindrom povezan s COVID-19 češći u muške djece


Multisistemski upalni sindrom povezan s COVID-19 češći u muške djece

Ranije studije pokazale su da je COVID-19 često teži u muškaraca nego kod žena, a novi podaci ukazuju da se multisitemski upalni sindrom u djece (MIS-C), komplikacija COVID-19 kod djece, češće javlja u muške djece. Također, pokazalo se da veći postotak muške djece oboljele od multisistemskog upalnog sindroma koji je povezan s COVID-19, umre.

Inače, od početka pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2, koja se prvi put pojavila u Kini u prosincu 2019. godine, zdravstveni radnici su se više usredotočili na sprečavanje zaraze kod visoko rizičnih skupina ljudi, uključujući starije odrasle osobe i osobe s popratnim bolestima, poput hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularne bolesti i pretilosti.

Kako je pandemija evoluirala, zabilježene su komplikacija COVID-19 kod djece, a jedna od najzabrinjavajućih bila je multisistemski upalni sindrom. Bolest je ozbiljno stanje, u kojem se neki organi i tkiva, poput srca, krvnih žila, pluća, bubrega, mozga, kože, očiju ili probavnog sustava, ozbiljno upale.

Znakovi i simptomi multisistemskog upalnog sindroma uključuju osip, krvave oči, otečene ruke i stopala, ispucale usne, natečen i crvenkast jezik, povećane limfne čvorove, visoku temperaturu, nizak krvni tlak, vrlo visok puls, proljev, povraćanje i respiratorne simptome zbog COVID-19.

Ovo istraživanje pokazalo je da se multisistemski upani sindrom javio u 8,9 posto muške djece oboljele od COVID-19 te u 5 posto ženske djece. Također, rizik od umiranja od multisistemskog upalnog sindroma bio je veći u muške djece, 1,2 posto vs 0,4 posto.

Smatra se da bi sinergija između vitamina D3 i estrogena, ženskog spolnog hormona, mogla utjecati na spolne razlike u ishodu bolesnika s COVID-19, kao aktivnost i ekspresija ACE2. 

Izvor:
medRxiv

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.