Muškarci s mutacijom BRCA2 gena izloženi većem riziku od agresivnog raka prostate


Muškarci s mutacijom BRCA2 gena izloženi većem riziku od agresivnog raka prostate

Poznato je da je mutacija BRCA2 gena povezana s većim rizikom od raka dojke, raka prostate i raka jajnika, no prema rezultatima nove studije, muškarci s navedenom mutacijom gena, ne samo da su izloženi većem riziku od raka prostate, nego imaju i veći rizik od razvoja agresivnog raka prostate, te imaju slabiju stopu preživljavanja.

Ovi rezultati sugeriraju da se u muškaraca oboljelih od raka prostate, koji imaju mutaciju BRCA2 gena, puno ranije treba primjeniti agresivno liječenje, umjesto da se pažljivo prati njihovo stanje, obzirom da se u njih rak prostate lakše širi.

Procjenjuje se da svaki stoti muškarac s rakom prostate ima mutaciju BRCA2 gena.

Smatra se da je za navedene muškarce korisno neposredno kirurško liječenje ili terapija zračenjem, čak i ako im je bolest u početnoj fazi, te je klasificirana kao niskog rizika.

Rak prostate se obično razvija sporo, no u nekim slučajevima i jako brzo. Inače, u početku bolesti, brzina razvoja bolesti se može teže procijeniti.

Oboljeli od raka prostate s BRCA2 mutacijom imaju znatno manju vjerojatnost da će preživjeti rak prostate. Oni u prosjeku žive 6,5 godina od postavljanja dijagnoze, naspram muškaraca bez navedene mutacije koji u prosjeku žive 12,9 godina od postavljanja dijagnoze.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.