Najavljena akcija "Ne okrećite leđa križobolji"


Najavljena akcija "Ne okrećite leđa križobolji"

Danas je u Zagrebu, u Medijateci Francuskog instituta, održana press konferencija povodom početka obilježavanja Svjetskog dana spondiloartritisa, kao i nastavka akcije "Ne okrećite leđa križobolji".

Inače, akcija "Ne okrećite leđa križobolji", koju organiziraju Hrvatska liga protiv reumatizma i Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a "Sestre milosrdnice", održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Jednako tako, potporu akciji daje Gradski ured za zdravstvo grada Zagreba, Nacionalni odbor Desetljeća kostiju i zglobova 2010.–2020., Globalni savez za mišićno-koštano zdravlje, Hrvatsko reumatološko društvo, Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i Hrvatsko vertebrološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora te udruga Remisija.

Podupirući akciju "Ne okrećite leđa križobolji", na press konferenciji okupljenima su se obratili pomoćnik ministra zdravlja dr. Denis Kovačić, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum te zamjenica sanacijskog upravitelja Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ prof. dr. sc. Diana Delić Brkljačić.

Prof. dr. sc. Jadranka Morović Vergles, koordinatorica Nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova 2010.–2020. održala je prezentaciju na temu "Epidemiologija, značenje i dijagnostika križobolje" s posebnim naglaskom na upalnoj križobolji/aksijalnom spondiloartritisu. Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med., predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a "Sestre milosrdnice", želeći naglasiti važnost pravodobnog liječenja upalne križobolje, održao je prezentaciju "Suvremeno liječenje upalne križobolje/aksijalnog spondilortritisa". Zadnji po redu izlagač bio je prim. mr. sc. Frane Grubišić, predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma, koji je održao prezentaciju u kojoj je istaknuo važne ciljeve akcije "Ne okrećite leđa križobolji".

Kako bi upozorio na važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika, prof. Grazio istaknuo je: "Iako su u posljednje vrijeme postignuti određeni pomaci, još uvijek ne postoji dovoljna svijest, ni među liječnicima niti u pučanstvu, o potrebi što ranijeg prepoznavanja upalne križobolje kao jedne od ključnih manifestacija aksijalnog spondiloartritisa. Nakon upale na kralježnici i sakroilijakalnim zglobovima nastaje okoštavanje ligamenata i zglobnih čahura, zbog čega kralježnica s vremenom postaje potpuno zakočena i to često u položaju s pogrbljenim trupom. Uz promjene na kralješnici, u aksijalnom spondiloartritisu upalom mogu biti zahvaćeni i drugi zglobovi u tijelu, napose kukovi, te hvatišta tetiva za kosti. S obzirom na kompleksnost i težinu može se zaključiti da nepravodobno i neodgovarajuće liječenje aksijalnog spondiloartritisa rezultira znatnim smanjenjem funkcionalne nesposobnosti te u konačnici smanjenjem kvalitete života. U praksi postavljanje ispravne dijagnoze te skupine bolesti kasni šest do deset godina nakon početka simptoma. Značenje njihova što ranijeg prepoznavanja napose dolazi do izražaja u svjetlu mogućnosti primjene novih učinkovitih lijekova, kao što su biološki lijekovi.".

Akcija "Ne okrećite leđa križobolji" održat će se drugu godinu zaredom u okviru obilježavanja Svjetskog dana spondiloartritisa. Na konferenciji je najavljeno da će se središnji događaj održati 28. travnja 2016. na Zrinjevcu od 16 do 18 sati.

Od prošle godine, kada je započela akcija "Ne okrećite leđa križobolji", Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a "Sestre milosrdnice" i Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC-a Zagreb s ciljem bržeg dijagnosticiranja aksijalnog spondiloartritisa organizirali su posebne ambulante koje izvan liste čekanja primaju narudžbe liječnika obiteljske medicine za takve bolesnike.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.