Nedostatak hormona guanilina odgovoran za nastanak raka debelog crijeva?


Nedostatak hormona guanilina odgovoran za nastanak raka debelog crijeva?

Američko istraživanje pokazalo je da stanice debelog crijeva mogu postati kancerogene (maligne) kada izgube sposobnost proizvodnje hormona guanilina koji je neophodan za održavanje njihovog normalnog funkcioniranja.

Ukoliko i druga istraživanja potvrde ovu tvrdnju, rak debelog crijeva biti će prvi karcinom koji je posljedica nedostatka hormona. Jednako tako, u tom slučaju bi hormonska nadomjesna terapija guanilinom mogla spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

Ovo istraživanje pokazalo je da je proizvodnja hormona guanilina smanjena za 100 do 1.000 puta u 85 posto slučajeva karcinoma debelog crijeva.

Inače, guanilin je hormon koji djeluje lokalno, i aktivira receptor GUCY2C koji je važan za obnavljanje sluznice crijeva. Ukoliko signali hormona nisu u stanju održavati diobu stanica, tada postoji veća vjerojatnost da će dioba stanica biti neregularna, te dovesti od raka.

Također, pokazalo se da osobe starije od 50 godina proizvode puno manje guanilina nego mlađe osobe, što bi moglo objasniti zašto su starije osobe izložene većem riziku od raka debelog crijeva.

Izvor:
Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.