Nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara


Nesteroidni protuupalni lijekovi povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zatražila je od proizvođača nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) da stave upozorenje na pakiranje nesteroidnih protuupalnih lijekova zbog potencijalnog rizika od srčanog i moždanog udara usljed njihove primjene.

Naime, pokazalo se da se rizik od srčanog i moždanog udara povećava već i nakon nekoliko tjedana redovite uporabe nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen i naproksen. Jednako tako, rizik se povećava s povećanjem doze lijeka.

Usljed primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova, rizik od srčanog i moždanog udara se povećava za 10 do 50 posto, ovisno o kojem se lijeku radi i njegovoj dozi.

Pretpostavlja se da spomenuti lijekovi djelovanjem na stijenku krvnih žila mogu povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka, koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar.

Spomenuto upozorenje se ne odnosi na acetilsalicilnu kiselinu obzirom da ona smanjuje srčane rizike u nekih pacijenata.

Smatra se da osobe koje imaju određene srčane probleme ili čimbenike rizika za srčanu bolest, trebaju sa svojim liječnikom dobro odvagati koje nesteroidne protuupalne lijekove će koristiti za ublažavanje svojih bolova, te koliko dugo.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.