Niska porođajna težina djeteta može ukazivati na rizik majke od dijabetesa


Niska porođajna težina djeteta može ukazivati na rizik majke od dijabetesa

Nova studija pokazala je da žene koje rode dijete s niskom porođajnom težinom ili preveliko dijete za svoju gestacijsku dob (makrosomija), imaju veći rizik od smrti zbog dijabetesa nego žene koje su rodile dijete nomalne tjelesne težine i veličine. 

Prema mišljenju znanstvenika nekoliko čimbenika moglo bi objasniti ove rezultate. Naime niska porođajna težina i njene komponente - prijevremeni porod i zastoj intrauterinog rasta, dijele mnoge zajedničke čimbenike rizika s dijabetesom i kardiovaskularnom bolesti.

Također treba istaknuti da su neke prethodne studije pokazale da žene s djecom koja imaju nisku porođajnu težinu, imaju veće razine inzulina te veću inzulinsku rezistenciju nego žene s djecom koja imaju zdravu tjelesnu težinu.

Jednako tako majčini genetski čimbenici koji su povezani s rizikom od dijabetesa mogu također utjecati na porođajnu težinu fetusa putem utjecaja na intrauterini okoliš.

Stoga bi prema mišljenju znanstvenika niska porođajna težina djeteta i makrosomija trebale biti znak za obradu majke kako bi se spriječio ili smanjio rizik od smrti zbog dijabetesa.

Izvor:
Journal of Epidemiology and Community Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.