Niska porođajna težina djeteta može ukazivati na srčane tegobe u majke


Niska porođajna težina djeteta može ukazivati na srčane tegobe u majke

Nova studija provedena na 112 žena pokazala je da žene koje rode djecu niske porođajne težine mogu imati oslabljenu srčanu funkciju te dugoročno gledano imaju veći rizik od kardiovaskularne bolesti.

Naime u nekih žena, čija djeca imaju nisku porođajnu težinu, srce radi manje učinkovito u dijastoličkoj fazi, što može povećati rizik od zatajivanja srca.

Jednako tako, pokazalo se da žene koje rađaju djecu niže porođajne težine imaju u prosjeku veći indeks tjelesne mase (ITM) nego druge žene, što bi mogao biti jedan od razloga nenormalnog rada srca.

U studiji je sudjelovalo 29 žena sa stanjem znanim kao restrikcija fetalnog rasta, 25 žena s preeklampsijom i 58 žena s normalnom trudnoćom.

Inače od ranije se zna da su žene sa restrikcijom fetalnog rasta, u starijoj dobi izložene većem riziku od kardiovaskularne bolesti i smrti.

Promjenama u načinu života i medicinskim intervencijama u mlađoj životnoj dobi može se smanjiti rizik od razvoja kardovaskularne bolesti i smrti u starosti, ističu stručnjaci.

Izvor:
Hypertension

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.