Novi lijek pomaže u liječenju agresivnog raka kože


Novi lijek pomaže u liječenju agresivnog raka kože

Pembrolizumab, novi lijek koji poboljšava sposobnost imunosnog sustava da uništi stanice raka, mogao bi pomoći u liječenju agresivnog raka kože znanog kao karcinom Merkelovih stanica, ukazuje nova studija. Inače, pembrolizumab se već koristi za liječenje uznapredovalog melanoma, također vrlo smrtonosnog karcinoma kože te karcinoma pluća ne-malih stanica.

Jednako tako, treba spomenuti da se humano IgG4 monoklonsko protutijelo pembrolizumab također poput nivolumaba ubraja u PD-1 inhibitore.

Karcinom Merkelovih stanica je relativno rijedak karcinom koji nastaje iz neuroendokrinih stanica i ima nepredvidivo kliničko ponašanje te loš klinički ishod. Naime, iako većina ljudi vjerojatno nikad nije čula za njega, treba istaknuti da je karcinom Merkelovih stanica smrtonosniji od melanoma, a čini se da mu je učestalost u porastu zbog sve većeg prekomjernog izlaganja UV zrakama i imunosupresiji. Jednako tako, smatra se da je većina oboljelih od karcinoma Merkelovih stanica također zaražena virusom znanim kao poliomavirus Merkelovih stanica.

Kod uznapredovale bolesti, za liječenje karcinoma Merkelovih stanica se koristi kemoterapija koja može smanjiti veličinu karcinoma, no nažalost karcinom se vrlo brzo ponovno javlja, u još agresivnijem obliku.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 25 pacijenata s karcinomom Merkelovih stanica, nakon primjene pembrolizumaba, u 14 pacijenata se karcinom djelomično smanjio, a u 4 pacijenta je u potpunosti nestao.

Svakako treba spomenuti da je kod 2 pacijenata prekinuta primjena pembrolizumaba nakon samo jedne ili dvije doze usljed znakova upale jetre i srčanog mišića.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Link na izvor

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.