Novi način probira za rak jajnika pokazuje potencijal


Novi način probira za rak jajnika pokazuje potencijal

Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo 4.051 žena pokazalo je da novi način probira za rak jajnika pokazuje potencijal. Inače, rak jajnika se teško otkriva u početnoj fazi bolesti, a poznato je da uspješnost njegova liječenja ovisi o stadiju u kojem je otkriven.

Naime, stopa preživljavanja raka jajnika iznosi i do 90 posto ukoliko je rak jajnika otkriven u početnom stadiju, dok je u slučaju otkrivanja u kasnijoj fazi bolesti stopa preživljavanja manja od 30 posto.

Za razliku od drugih karcinoma, simptomi raka jajnika poput bola u zdjelici i trbuhu ili nadutosti, često se mogu zamjeniti za neku drugu bolest, te mogućnost dijagnosticiranja raka jajnika može biti propuštena.

Od ranije je poznato da je razina proteina CA 125 često povišena u žena s rakom jajnika. Mnoge žena s rakom jajnika imaju nenormalno visoke razine CA 125 u krvi. Međutim i neke nekancerozne bolesti uzrokuju povišenje razine CA 125, dok s druge strane, mnogo žena sa ranim stadijem raka jajnika imaju normalnu razinu CA 125. Zbog toga se CA 125 nije koristio za probir raka jajnika.

U ovom istraživanju američki su stručnjaci testirali ideju da se na temelju razine CA 125 u krvi pacijentice raspodjele u tri skupine rizika, pa su tako pacijentice s malim rizikom ponovno testirane za godinu dana, pacijentice sa srednjim rizikom nakon tri mjeseca, dok su pacijentice s velikim rizikom bile podvrgnute ultrazvučnom pregledu kako bi se otkrio tumor.

Izvor:
Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.