Novi pristup imunoterapiji doveo do izlječenja pacijentice s uznapredovalim rakom dojke


Novi pristup imunoterapiji doveo do izlječenja pacijentice s uznapredovalim rakom dojke

Novi pristup imunoterapiji razvijen od strane američkih znanstvenika s National Cancer Institute (NCI) doveo je do potpune regresije raka dojke kod pacijentice koja nije reagirala na sve druge terapije. Pacijenticu je liječio tim znanstvenika na čelu s dr. sc. Steven A. Rosenbergom.

Znanstvenici s National Cancer Institute (NCI) razvili su metodu za identificiranje mutacija prisutnih u karcinomu koje imunosni sustav može prepoznati. Naime, ovaj novi pristup imunoterapiji ovisi o mutacijama, a ne o vrsti raka, što znači da se može koristiti u liječenju više vrsta karcinoma.

Novi imunoterapijski pristup je modificirani oblik adoptivnog prijenosa stanica (ACT). Inače, adoptivni prijenos stanica se pokazao učinkovitim u liječenju melanoma, koji ima visoku razinu somatskih, ili stečenih, mutacija. Međutim, ACT je bio manje učinkovit kod nekih epitelnih karcinoma koji imaju niže razine mutacija kao što su rak želuca, rak jednjaka, rak jajnika i rak dojke.

U ovom kliničkom ispitivanju, znanstvenici su razvili oblik ACT-a koji koristi limfocite koji infiltriraju tumore (TILs) i specfično cilja mutacije tumorskih stanica.

Kao i kod ostalih oblika adoptivnog prijenosa stanica (ACT), odabrani limfociti koji infiltriraju tumore uzgojeni su u većem broju u laboratoriju, te su zatim ponovno vraćeni u tijelo pacijentice kako bi stvorili jači imunološki odgovor protiv raka. Naravno, valja spomenuti da je pacijentica u međuvremenu bila podvrgnuta tretmanu za depleciju preostalih limfocita.

Pacijentica koja je sudjelovala u ovom kliničkom ispitivanju imala je metastatski rak dojke koji je bio rezistentan na nekoliko kemoterapijskih i hormonalnih tretmana.

Sekvencioniranjem DNK i RNK pacijentičina tumora identificirane su 62 različite mutacije u tumorskim stanicama. Zatim se je testiralo limfocite koji infiltriraju tumore (TILs) kako bi se pronašlo limfocite koji mogu prepoznati jedan ili više mutiranih proteina. TILs koji su kasnije uzgojeni i vraćeni u tijelo pacijentice uspješno su prepoznavali 4 mutirana proteina.

Kako bi se pospješio sam postupak i spriječila inaktivacija transferiranih T stanica od strane tumorskog mikrookruženja, pacijentica je dobivala i imunoterapeutik pembrolizumab.

Nakon primjene gore spomenutog liječenja, rak dojke je kod pacijentice u potpunosti nestao te se nije ponovno vratio više od 22 mjeseca kasnije.

Valja naglasiti da su znanstvenici imali slične rezultate kod primjene ovog postupka u istom kliničkom ispitivanju kod pacijenata s drugim epitelnim karcinomima uključujući rak jetre i rak debelog crijeva.

Izvor:
National Cancer Institute (NCI)

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.