Obilježen prvi Svjetski dan darivatelja koštane srži


Obilježen prvi Svjetski dan darivatelja koštane srži

Zaklada Ana Rukavina i Klinički bolnički centar Zagreb obilježili su danas prvi Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja koštane srži koji je pokrenut na inicijativu The World Marrow Donor Association - WMDA. Cilj dana obilježenog pod geslom "Hvala svakom od 25 milijuna darivatelja" je podizanje svijesti o važnosti dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i njihovog utjecaja na živote transplantiranih osoba.

Obilježavanju su nazočili 22 darivatelja i 21 primatelj matičnih stanica ili koštane srži koji su zahvaljujući dugogodišnjem radu  Zaklade Ana Rukavina i nesebičnoj odluci darivatelja dobili priliku za novi život.

Na Svjetski dan darivatelja koštane srži KBC Zagreb i Zaklada Ana Rukavina zahvaljuju svima koji su se upisali u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a naročito onima koji su se odazvali na poziv za darivanje koštane srži i time pružili novu priliku za život oboljelima.

Sudionicima su se obratili ministar rada i mirovinskog sustava te medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina prof. dr. sc. Mirando Mrsić, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina gospođa Marija Rukavina, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić te liječnici koji su prenijeli svoja dugogodišnja iskustva u liječenju oboljelih.

Na obilježavanju Svjetskog dana darivatelja koštane srži nazočili su i: akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, gđa. Ivana Portolan Pajić, izaslanica Gradonačelnika grada Zagreba, dr. Mirela Bušić, izaslanica Ministarstva zdravlja, dr. Tatjana Bekić, izaslanica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Hvala svim darivateljima i primateljima koji su nam se danas pridružili. Ovaj veliki uspjeh Zaklade Ana Rukavina i Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica treba poticati i veselim se budućim proslavama Svjetskog dana darivatelja koštane srži," izjavio je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić.

"Dragi darivatelji, ovo je vaš dan, vašom zaslugom smo danas ovdje. Također, ovaj veliki uspjeh hrvatskog Registra možemo zahvaliti i dobrom duhu Zaklade Ana Rukavina, gospođi Mariji Rukavina. Bez nje, puno stvari bi izgledalo drukčije,"  izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava te medicinski direktor Zaklada Ana Rukavina, prof. dr. sc. Mirando Mrsić.

"Nema tih riječi kojima se možemo zahvaliti svima koji su se upisali u Registar i onima koji su darovali dio sebe za drugoga. Napravili smo ono što smo obećali Ani i vjerujem da je Ana danas sretna zajedno s nama. Ova 52 života koja su dobila novu priliku zahvaljujući darivateljima iz hrvatskog Registra, ostat će trajna Anina ostavština,"  izjavila je upraviteljica Zaklade Ana Rukavina i Anina majka, gospođa Marija Rukavina.

Inače, unutar KBC-a Zagreb djeluje Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i sa svojih 49.314 upisanih darivatelja i gotovo 2.900 doza krvi iz pupkovine pohranjenih u Banci krvi iz pupkovine Ana Rukavina dio je svjetskog registra zajedno s još 52 zemlje.

Izvor:
Zaklada Ana Rukavina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.