Oboljeli od dijabetesa tipa 2 koji imaju normalnu tjelesnu težinu izloženi većem riziku od smrti


Oboljeli od dijabetesa tipa 2 koji imaju normalnu tjelesnu težinu izloženi većem riziku od smrti

Analiza pet studija u koje je bilo uključeno više od 2.600 ispitanika pokazala je da oboljeli od dijabetesa tipa 2, s normalnom tjelesnom težinom, imaju dva puta veći rizik od umiranja zbog srčane bolesti i nekog drugog uzroka, nego njihovi vršnjaci koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu i dijabetes tipa 2.

Iako se dijabetes tipa 2 obično povezuje s osobama sa prekomjernom tjelesnom težinom koje vode sjedilački način života, on se može javiti i i u osoba s normalnom tjelesnom težinom.

Tako se u ovoj studiji pokazalo da svaki osmi oboljeli od dijabetesa tipa 2 ima normalnu tjelesnu težinu te da je bolest u njih agresivnija. Naime prekomjerna tjelesna težina i pretilost pružaju određenu zaštitu oboljelima koji imaju bubrežnu bolest i zatajivanje srca u poodmakloj fazi, što je znano kao paradoks pretilosti. Naravno, sveukupno gledajući prekomjerna tjelesna težina i pretilost su više štetni nego korisni.

Inače, poznato je da je prekomjerna tjelesna težina povezana s razvojem mnogih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčane bolesti i nekih karcinoma.

Oboljeli od dijabetesa tipa 2, koji su pretili, izloženi su većem riziku od razvoja komplikacija dijabetesa, a najdjelotvorniji način njihova liječenja je skidanje suvišnih kilograma.

Tjelovježba je dobra za oboljele od dijabetesa tipa 2, koji imaju normalnu tjelesnu težinu, jer se pomoću nje može sniziti razina šećera u krvi. Jednako tako, tjelovježba je vrlo korisna i za pretile osobe s dijabetesom tipa 2, jer ne samo da tjelovježba pomaže u snižavanju razine šećera u krvi nego pomaže i u skidanju suvišnih kilograma.

Izvor:
Journal of the American Medical Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.