Odrasli s ADHD-om suočavaju se s 4 puta većim izgledima za anksiozni poremećaj


Odrasli s ADHD-om suočavaju se s 4 puta većim izgledima za anksiozni poremećaj

Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) nije samo poremećaj u djetinjstvu, a novo istraživanje pokazuje da odrasli s ADHD-om imaju četiri puta veću vjerojatnost da će imati generalizirani anksiozni poremećaj.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ovog istraživanja naglašavaju koliko su odrasle osobe s ADHD-om ranjive na generalizirani anksiozni poremećaj.

Valja istaknuti, da je spomenuta veza bila značajno izraženija kod žena, koje su imale pet puta veće šanse za anksiozni poremećaj ako su imale ADHD.

Inače, postoje mnoge studije koje povezuju ADHD kod odraslih s depresijom i suicidalnošću, a manje se pažnje posvećuje generaliziranim poremećajima aktivnosti i drugim štetnim ishodima tijekom života.

Također, pokazalo se da je oko 60 posto onih s ADHD-om koji su imali anksiozne poremećaje, imalo štetno iskustvo u djetinjstvu kao što je seksualno ili fizičko zlostavljanje u djetinjstvu ili kronično roditeljsko nasilje u obitelji.

Jednako tako, pokazalo se da su izgledi za anksiozni poremećaj s ADHD-om bili šest puta veći za one koji su tijekom života imali veliki depresivni poremećaj.

Smatra se, da ovi rezultati naglašavaju važnost probira za mentalne bolesti i rješavanja simptoma depresije pri pružanju podrške osobama s ADHD-om.

Ovo istraživanje je također pokazalo da je kognitivno bihevioralna terapija vrlo učinkovita u ublažavanju simptoma tjeskobe, depresije i ADHD-a.

Izvor:
Journal of Affective Disorders

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.