Određeni lijekovi za rak dojke povezani s oštećenjem krvnih žila


Određeni lijekovi za rak dojke povezani s oštećenjem krvnih žila

Žene koje se liječe od raka dojke s lijekovima iz skupine inhibitora aromataze, mogu imati znakove ranog oštećenja krvnih žila, koje može dovesti do razvoja srčane bolesti, ukazuje nova studija. U odnosu na zdrave vršnjakinje, žene koje se liječe inhibitorima aromataze, imaju manju elastičnost krvnih žila te veću vjerojatnost da će imati znakove disfunkcije endotela.

Obzirom da je u istraživanju sudjelovalo samo 36 žena koje su se liječile inhibitorima aromataze te 25 zdravih žena, smatra se da su potrebna dodatna istraživanja na većem broju ispitanica, kako bi se utvrdio učinak inhibitora aromataze na krvožilni sustav.

Valja istaknuti da su rezultati istraživanja također povezali primjenu spomenutih lijekova s većim rizikom od hipertenzije i povišenog kolesterola.

U inhibitore aromataze ubrajaju se lijekovi - eksemestan, anastrozol i letrozol. Inhibitori aromataze djeluju tako što smanjuju razinu hormona estrogena, blokirajući sposobnost tijela da pretvara druge hormone u estrogen. Često se propisuju u žena u postmenopauzi koje imaju rak dojke pozitivan na estrogenski receptor (ER+).

Inače, oko 75 posto svih karcinoma dojke je pozitivno na estrogenski receptor, što znači da oni koriste hormon estrogen za poticanje svojeg rasta.

Izvor:
San Antonio Breast Cancer Symposium

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.