Održan Treći simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu


Održan Treći simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu

U cilju razvijanja kvalitetne skrbi za djecu s teškoćama, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u suradnji s UNICEF-om dovela je u Hrvatsku vodeće svjetske stručnjake na Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu (Zadar, od 26. do 28. rujna). Osobitost ovog simpozija jest  da je on domaćin i godišnjoj konferenciji Europske asocijacije za ranu intervenciju u djetinjstvu EURLYAID-a. U godini pristupanja Hrvatske Europskoj uniji po prvi puta  se održava međunarodni simpozij o ranoj intervenciji u čijem su fokusu hrvatske najaktualnije znanstvene i stručne teme.

U Hrvatskoj gotovo 4.000 novorođene djece godišnje treba potporu stručnjaka za ranu intervenciju. Za tu djecu i njihove obitelji, ograničavajuća podrška, posebice u manjim sredinama, otežava svakodnevnicu te povećava rizik za uredan dječji rast i razvoj.

Tema ovogodišnjeg simpozija bila je "Tim oko obitelji: zabluda ili stvarnost?".

Niz umreženih usluga pod nazivom "rana intervencija u djetinjstvu" roditeljima i njihovoj djeci pruža nadu za bolju budućnost. Rana intervencija sprječava nastanak dodatnih teškoća i daje važnu podršku djetetovom razvoju i novonastalim potrebama njegove obitelji. Pri tome je izuzetno važna suradnja među stručnjacima. Neophodna je usklađenost svih usluga kojima su dijete i roditelji izloženi da bi korist od njih bila najveća moguća.

"Želimo potaknuti timski pristup i suradnju među različitim stručnjacima koja prema istraživanjima daje najbolje rezultate u ranoj intervenciji. Naime, u domaćoj praksi dominira podijeljenost na različite sustave i neujednačenost u djelovanju. Nadamo se da će ovaj simpozij pomaknuti naša stručna razmišljanja i profesionalne napore prema holističkom pristupu djetetu i njegovoj obitelji i to odmah nakon što su prepoznati razvojni rizici ili razvojne teškoće", rekli su organizatori simpozija.

Simpozij je započeo predstavljanjem najnovijih preporuka Vijeća Europe članicama o socijalnom uključivanju djece i mladih s teškoćama, te su potom uslijedili prikazi teorijskih i praktičnih pitanja rane intervencije kod različitih razvojnih rizika ili teškoća  (pitanja ranog otkrivanja i dijagnostike, problemi hranjenja i dojenja djeteta s teškoćama, prikazi različitih metoda rada, pitanja partnerstva roditelja i stručnjaka, podrške obitelji i obiteljske podrške djetetu).

Na simpoziju su prikazani i rezultati stvaranja kompetencijskog centra za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama u Hrvatskoj – jedne nove interdisciplinarne inicijative koja se realizira iz predpristupnih fondova u suradnji četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i koja se dijelom odnosi i na najmlađu populaciju djece koja ne progovaraju u uobičajeno vrijeme.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.