Održana javna tribina "Mudra, zdrava, snažna - Sve za nju!"


Održana javna tribina "Mudra, zdrava, snažna - Sve za nju!"

Jučer je u prostorijama Udruge "SVE za NJU" održana javna tribina "Mudra, zdrava, snažna - Sve za nju!" koja je bila posvećena 8. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice koji se diljem Europe odvija od 19. do 25. siječnja 2014. godine.

Inače, cilj tjedna je podizanje svijesti o raku vrata maternice i načinima kako ga se može spriječiti.

Na tribini je istaknuto kako su oganizirani program probira raka vrata maternice, rano otkrivanje bolesti i organizirano cijepljenje protiv humanog papilomavirusa (HPV) najbolja zaštita najvećem broju djevojčica. Stoga je nedopustivo da u Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice još uvijek oboli 300-tinjak žena, a njih oko 100 umre.

Pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", prof. dr. sc. Vesna Jureša, istaknula je važnu ulogu roditelja djevojčica, kojima treba osvijestiti činjenicu da se cijepljenjem u 7. ili 8. razredu osnovne škole, njihove kćeri mogu zaštiti od potencijalne bolesti. Također, dodala je da iako je cijepljenje protiv HPV-a besplatno, cijepilo se samo 12 posto djevojčica.

Pročelnica gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum rekla je kako se u Zagrebu godišnje cijepi tek 400 djevojčica te da će Grad uvijek poticati i podupirati ovakve i slične akcije, jer nam je zdravlje naših građana važno.

Voditeljica Savjetovališta za spolne bolesti Poliklinike Virogena Plus, dr. Anka Dorić, istaknula je da u svijetu od spolno prenosivih bolesti godišnje oboli 400 milijuna odraslih osoba, a njih 60 posto mlađe je od 25 godina. Jednako tako, rekla je da djevojke trebaju znati da od spolno prenosivog virusa dolazi do raka vrata maternice. Dakle, treba stalno upozoravati da je to samo virus, koji ako se otkrije na vrijeme, ili ako ga se cijepljenjem spriječi, ne može uzrokovati karcinom.

Dr. Melita Jelavić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) istaknula je da se godišnje u Hrvatskoj obavi oko 400.000 Papa-testova. Brojka je naoko velika, ali izgleda da njome nije obuhvaćena većina žena, već da ima onih koje preglede obave više puta i onih koje to uopće ne rade, rekla je dr. Jelavić. Također, ona smatra da se Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice treba obuhvatiti 85 posto ciljane populacije.

U ime organizatora tribine, Europske udruge raka vrata maternice (ECCA), Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Udruge "Sve za nju", dr. sc. Magdalena Grce istaknula je važnost povećavanja svijesti i pravog razumijevanja uloge humanog papilomavirusa (HPV) u nastajanju raka maternice, te svakodneve edukacije i prevencije kako bi se bolest spriječila.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.