Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti desni


Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti desni

Istraživanje provedeno na više od 9.000 ispitanika pokazalo je da osobe koje konzumiraju omega-3 masne kiseline u dovoljnim količinama imaju 22 posto manji rizik od razvoja bolesti desni

Uznapredovala bolest desni, znana kao parodontitis kronična je upala desni uzrokovana nakupljanjem bakterija. Kod parodontitisa podupiruća kost i vlakna koja drže zube na mjestu su nepovratno oštećeni. Zubno meso može početi stvarati džepove ispod razine zubnog mesa u kojima se nakuplja hrana i plak.

Bakterijski toksini i enzimi domaćina uzrokuju uništavanje zubnog mesa i kosti koji drže zube na mjestu. Kako bolest napreduje, džepovi se produbljuju i sve više zubnog mesa i kosti je uništeno. U ovom stadiju, budući da nema više sidrišta za zube, oni postaju sve labaviji i konačni ishod je gubitak zuba. Odgovarajuća stomatolološka terapija i poboljšana kućna njega obično mogu spriječiti daljnja oštećenja.

Isto tako istraživači su otkrili manju učestalost bolesti desni kod ispitanika s relativno niskom razinom C-reaktivnog proteina u krvi, čija povišena razina predstavlja znak upale.

Istraživači upozoravaju da ovi rezultati još ne potvrđuju zaštitni učinka omega-3 masnih kiselina po desni, no svakako preporučuju dva obroka masne ribe tjedno, poput lososa, skuše, haringe ili tune.

Izvor:
Reuters 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.